Preporuke za zaštitu 21.04.2020.

c_300_270_16777215_00_images_slike2014_slike2015_preporuke_za_zastitu.jpg

Unatoč štetama od izmrzavanja voćnjaci se trebaju štititi od uzročnika bolesti i štetnika kako bi se pripremili za slijedeću rodnu vegetaciju. Proizvođače šljiva, višanja i trešanja, nakon cvatnje potrebno je zaštiti protiv šupljikavosti lista i primijeniti Captan WP 50 ili Kastor, u nasadima trešnje i Delan 700 WDG.
U nekim nasadima višnje zamijećena crna trešnjina uš, primijenite jedan od insekticida nakon cvatnje: Mospilan 20 SG, Calypso SC 480, Movento. Savijači voća su započeli let te će u idućim preporukama biti i pravovremeni savjeti za zaštitu.
Obavijest ratarima! Proizvođače ozimog ječma upućujemo na pregled njiva na pojavnost pjega sive pjegavosti lista i mrežaste pjegavosti, u fazi izrasta zastavice i početka klasanja. Preporučujemo primjenu jednog od fungicida: Elatus Era, Amistar opti, Prosaro 250 EC, Controlan, Falcon EC 460 EC.
VAŽNA NAPOMENA: Poljoprivredne proizvođače upućujemo redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede, svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).


Ispis   E-mail