Hrvatsko kulturno društvo "Tkanica" Alilovci

tkanicaOvo je dragovoljna, zavičajna, domoljubna i nestranačka udruga, čija je djelatnost očuvanje običaja, kulturne, folklorne i etnografske baštine slavonskog sela i općenito hrvatskog naroda na tlu Slavonije.

  • Predsjednik: Elvira Miletić.
  • Adresa: Alilovci 111.
  • Telefon: 0993146554
  • Matični broj: 2551608
  • Broj žiro računa: 2386002-1115005085 kod Podravske banke.

Zadatci društva su:

  • sakupljanje, čuvanje i prezentiranje nematerijalne kulturne baštine: običaja, pjesama i plesova
  • materijalne kulturne baštine: uporabnih predmeta, pisanih materijala, foto dokumentacije i nepokretne imovine od općeg značaja za narodni život i običaje
  • njegovanje tamburaške glazbene baštine,
  • prikupljanje, čuvanje i prezentiranje dramske, literarne i likovne baštine

HKD <Tkanica> iz Alilovaca osnovano je 5. srpnja 2009. godine, registrirano pri Uredu državne uprave za Požeško-slavonsku županiju. Društvo broji 31 člana osnivača, 19 članova podmladka i 10 članova tamburaške skupine. Društvo ima 23 podupiajuća člana. U okviru društva osim tamburaške djeluju folklorna skupina članova i folklorna skupina podmladka.

Budući da je Društvo tek osnovano, glavne aktivnosti su vježbanje pjesama i plesova, koje se odvija u tri skupine i to jedanput tjedno. Predstavilo se javnosti dva puta i to u Alilovcima prigodom podizanja i blagoslova zvona na mjesnom zvoniku, te na otvorenju Županijske stočarske izložbe u rujnu 2009. u Alilovcima.

Prva voditeljica plesne skupine folklora bila je gđa. Željka Arambašić, a u studenome 2009. godine njezino mjesto preuzela je gđa. Branka Potnar

Zašto ime <Tkanica>?

Tkanica je dio narodne nošnje, danas uglavnom muške a u prošlosti su tkanicu nosile i žene. Ona je ukras na narodnoj nošnji, povezuje dijelove nošnje u skladnu cjelinu i opasuje nositelja nošnje dajući mu vizualnu sigurnost. Na bijeloj nošnji od domaćeg lanenog tkanja, tkanica je bila jednobojna ili višebojna, da bi u konačnici poprimila nacionalne boje: crveno - bijelo - plavo, tako poticala i isticala nacionalni ponos Hrvata, dugo i teško
zatiran i mučenički porobljen.

Neka nas ovo ime, simbolički kao i dio narodne nošnje, drži čvrsto povezane, neka nas potiče da volimo svoj narod i običaje, svoju prošlost i sadašnjost, da tako ponosni na sve što smo primili, kročimo u budućnost i predamo svojoj djeci vrednote nasljeđa i tradicije.

Znak Hrvatskog kulturnog društva <Tkanica> čini stilizirana ruža s narodnog veza uobičajenog u ovom kraju, prikazanog na otarcima, stolnjacima ili ruhu, grafički oblikovana u crvenoj boji.

HKD <Tkanica> je izraslo iz nasljeđa kulturne i narodne tradicije koja je bila njegovanja u Alilovcima do tragičnih godina drugog svjetskog rata. Pri ogranku <Seljačke sloge> u Alilovcima, 1936. godine je osnovano Kulturno društvo koje je imalo folklornu, pjevačku, dramsku i tamburašku sekciju.

Društvo je brojilo 60 aktivnih članova i 20 članova podmladka. Imalo je nastupe na smotrama u Požegi i Velikoj, a u Alilovcima je dramska sekcija uspješno prikazala dva igrokaza koja su dramaturški vrlo zahtjevna; Urotu Zrinsko-Frankopansku i Seljačku bunu. Postojala je tada i Narodna čitaonica u kojoj su se izdavale na čitanje knjige braće Radić i ostalih hrvatskih autora i književnika. Većina članova je poginula ili nestala u ratu,

Kulturno društvo <Seljačka sloga> ostalo je samo u sjećanju i zabilježeno u povijesti.


Ispis   E-mail