Preporuke za zaštitu 21.04.2020.

Preporuke za zaštitu 21.04.2020.

Obavijest voćarima! Proizvođači voća u našoj Županiji pretrpili su i treći val hladnoće i to 15 i 16. travnja gdje su temperature bile i do -3,8℃ na više lokacija. Ta niska temperatura trajala je 6 i više sati a mnogi voćnjaci jezgričavog i koštičavog voća bili su u punoj cvatnji ili precvjetavanju te su izmrznuli u značajnoj mjeri a ima i onih u kojima je totalna šteta.

Unatoč štetama od izmrzavanja voćnjaci se trebaju štititi od uzročnika bolesti i štetnika kako bi se pripremili za slijedeću rodnu vegetaciju. Proizvođače šljiva, višanja i trešanja, nakon cvatnje potrebno je zaštiti protiv šupljikavosti lista i primijeniti Captan WP 50 ili Kastor, u nasadima trešnje i Delan 700 WDG.
U nekim nasadima višnje zamijećena crna trešnjina uš, primijenite jedan od insekticida nakon cvatnje: Mospilan 20 SG, Calypso SC 480, Movento. Savijači voća su započeli let te će u idućim preporukama biti i pravovremeni savjeti za zaštitu.
Obavijest ratarima! Proizvođače ozimog ječma upućujemo na pregled njiva na pojavnost pjega sive pjegavosti lista i mrežaste pjegavosti, u fazi izrasta zastavice i početka klasanja. Preporučujemo primjenu jednog od fungicida: Elatus Era, Amistar opti, Prosaro 250 EC, Controlan, Falcon EC 460 EC.
VAŽNA NAPOMENA: Poljoprivredne proizvođače upućujemo redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede, svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).