Projekt "Navodnjavanje - Bistra"

Predstavnici Svjetske banke u Kaptolu 

Dana 09. ožujka 2010. godine, Općina Kaptol ugostila je predstavnike Svjetske banke i djelatnike Hrvatskih voda. Radni sastanak organiziran je povodom pokretanja projekta "Navodnjavanje". Projekt navodnjavanja "Bistra" - Kaptol pokrenut je 2007. godine. Kroz ove tri godine ispilo su se ishoditi sve dozvole te načini potrebne studije i dokumentacija kako bi projekt mogao konkurirati tj. kako bi uopće mogao biti realiziran. Predstavnici Svjetske banke po drugi puta su u Kaptolu, obišli su akumulaciju "Bistra" te kaptolačke vinograde i voćnjake koji spadaju u projekt navodnjavanja. Zadovoljni su uređenom akumulacijom, ali i izrađenom potrebnom dokumentacijom.

Općinski načelnik pozdravio je sve prisutne, rekao nekoliko riječi o Općini, te naveo važnost ovoga projekta. Istaknu je kako je ovo najveći projekt u koji se trenutačno ulaže na području Općine, projekt je vrijedan oko 19 mil kn. Krajnji korisnici, zbog kojih se sve ovo i radi, iskazali su veliki interes za ovaj projekt. Načelnik je na kraju obraćanja ustvrdio kako će projekt navodnjavanja imati višestruku korist za našu Općinu, ali i za širu zajednicu. Budući da zemlja postati vrjednija i isplatljivije, postoji mogućnost uzgoja mnogih kultura koje do sada nisu bile zastupljene na ovom području. Gospodin Kruno Bartolović, vinar i vinogradar ovoga kraja počastio je sve prisutne vlastitim vinom te citirao izreku «gdje ima vode ima i života». Također je ustvrdio kako navodnjavanje vinograda djeluje na povećanje prinosa, ali ono bitnije je da su stvore uvjeti za proizvodnju ujednačene kvalitete grožđa, ali i drugih kultura  kroz duži niz godina.  

Predstavnici Svjetske banke zahvalili su se načelniku na domaćinstvu, ali i na uvodnom pozdravu i izlaganju. Oni su ovdje stigli kako bi svojim savjetima i znanjem pomogli oko realizacije projekta. Zainteresiranost za projekt istakli su tako što su projektanta koji je radio glavni projekt ispitivali puna 2 sata, a kasnije su još sat vremena ispitivali sve prisutne o ulozi, isplativosti i općoj potrebi ovoga projekta na ovom prostoru. Kako ne bi ostalo samo na prići poželjeli su otići na mjesto realizacije, tj. akumulaciju Bistru, i parcele koje su obuhvaćene projektom. Nakon dvosatnog hoda po blatu i hladnom vremenu, Općina je počastila goste prigodnim domjenkom, a koji se pokazao kao višesatna aktivna razmjena informacija i iskustava o sličnim projektima u svijetu. Gosti iz Svjetske banke na kraju su otišli vrlo zadovoljni, najavili su mogućnost ponovnog dolaska, ako projekt uđe u drugu fazu realizacije. Predstavnici Hrvatskih voda, bili su zadovoljni, te su izrazili mogućnost početka gradnje ovoga projekta u drugoj polovici ove ili prvoj polovici slijedeće godine, ukoliko sve krene bude išlo zacrtanim pravcem.