Dani Općine Kaptol 20.-29. lipnja

Dani Općine Kaptol 20.-29. lipnja

Petrovo je pred vratima a to znači i dolazak pravog ljeta. Kako to je to bilo i i prijašnjih godina, Općina Kapol proslavit će svoj Dan koji će obuhvatiti više događanja, tako da će se naći za svakoga po nešto.

U organizaciju su uključeni: KUD „Ivo Čakalić“, Češka beseda Kaptol, Udruga mladih Općine Kaptol, Arheološkim muzejom iz Zagreba i Centar za prapovijesna istraživanja.
Ovaj skup manifestacija započet će službenim otvaranjem 20. lipnja u Općinskoj vijećnici u 20:00 sati nakon čega će uslijediti okrugli stol „Šokački divan: Ikavica u djelima Ive Čakalića i danas“ povodom obilježavanja 130 godina rođenja našega sumještanina, istaknutog etnografa, književnika te svestranog umjetnika Ive Čakalića. Na okruglom stolu govorit će se o ulozi i značenju spomenutog zavičajnika, o trenutnoj zastupljenosti ikavice na prostoru Požeštine te o načinu oživljavanja i čuvanja šokačke kulturno-povijesne baštine.
KUD „Ivo Čakalić“, dana 22. lipnja u 19:00 sati, u školskoj športskoj dvorani, po deveti put, bit će domaćin smotre folklora „Šokačko se kolo vije“ prilikom čega će ugostiti prijateljska kulturno-umjetnička društva. Smotra će ove godine poprimiti međunarodni karakter jer se očekuje gostovanje folklornih skupina iz Mađarske.
23. lipnja od 16:00 sati kaptolački Česi organiziraju „Dan otvorenih vrata“ u novoobnovljenoj zgradi Češke besede Kaptol koja je, nažalost, prošle godine stradala u požaru. Prilikom posjeta moći će se kušati tradicionalna češka jela (liyvanky, bramboraky, pomazanky, buhty i sl.), ali i sudjelovati u radionici izrade lutkica od perušine. Osim domaće male i velike plesne skupine te ženskog zbora „Zlaté údoli“ i glazbenog sastava „Bohemia“, posjetitelje će uveseljavati i gosti, Češka beseda Dežanovac i Češka beseda Prijedor iz BiH.
Udruga mladih Općine Kaptol, u ponedjeljak 24. lipnja s početkom u 18:00h u Športskom parku organizira malonogometni noćni turnir. Osim sportskog natjecanja, planira se i druženje u prostorijama NK Kaptola do dugo u noć.
Dana 25. lipnja, u suradnji s Arheološkim muzejom iz Zagreba i Centrom za prapovijesna istraživanja, Općina Kaptol organizira „Halštatski dan“ u 16:00 sati na Trgu Vilima Korajca. Manifestacija je osmišljena kao jedno od posljednjih odgađanja međunarodnoga projekta „Iron-Age-Danube“ koji je za cilj imao popularizaciju ove znanosti. Tijekom projekta nastali su mnogi materijali koji će se koristiti na spomenutom događanju kao što su „Halštatska kuharica“, slikovnica za djecu „Klinci željeznog doba“ te info-ploče. Posjetiteljima će biti predstavljena arheološka ruta, a moći će i kušati halštatsku hranu koju će pripremati djelatnici restorana „Stari fenjeri“ na samom mjestu događanja. Za najmlađe goste organizirat će se niz radionica u kojima će se moći iskušati u ulozi malih arheologa.
Zbor mladih požeških glazbenika i ove godine nam priprema glazbenu poslasticu. Večer uoči blagdana sv. Petra i Pavla, 28. lipnja, održat će koncert klasične glazbe „Tu es Petrus“ s početkom u 20:00 sati unutar srednjovjekovnog kaptolačkog kaštela, u baroknoj crkvi sv. Jurja.
Na sam Dan sv. Petra i Pavla, 29. lipnja, održat će se tradicionalni sajam na Trgu Vilima Korajca.
Općina Kaptol i njeni suradnici pozivaju sve sumještane i ostale goste da u što većem broju posjete organizirana događanja i na taj način obilježe dane posvećene našoj lokalnoj zajednici.