Sajam

"Vino kap"  Kaptol 2010

 

Završio je i 8. sajam «Vino – kap». Dvoumeći između održavanja ili neodržavanja zbog teškog stanja u gospodarstvu, pokazalo se da su sajamskom priredbom zadovoljni izlagači, a posebno posjetitelji sajma.

Ovogodišnji sajam «Vino – kap» bio je različit po mnogočemu od prijašnjih godina.

Sajam je promijenio mjesto održavanja, umjesto oko tvrđave «Stari grad» i vatrogasnog doma, Sajam je održan na igralištu osnovne škole Vilima Korajca Kaptol te u sportskoj dvorani pri osnovnoj školi. Bitna činjenica leži u tome da je upravo to mjesto (igralište) nekada bilo «vašarište» mjesto gdje su se sajmovi održavali u Kaptolu od 15. stoljeća. Promjena lokacije bila je potrebna i zbog ovogodišnjeg broja izlagača, a koji je bio mnogo veći nego prijašnjih godina. Ove godine na Sajmu je prisustvovalo oko 120 izlagača (65 u dvorani i 55 na vanjskom prostoru). Izlagači su bili iz cijele Hrvatske od Splita (Euromakina) preko Zagreba ( Inox-Hrupec) do Osijeka (Hongoldonia). Također napominjemo kako je bio i jedan strani izlagač, iz susjedne Slovenije (Blaž Okorn – Splošno mizarstvo), a koji je izlagao sušare za sušenje voća, povrća te ostalih biljaka.

Sajam je otvorio državni tajnik pri MPRRR g. Stjepan Mikolčić.

Organizator sajma je Udruga vinogradara, vinara i voćara Općine Kaptol sa svojim organizacijskim odborom.

Pokrovitelj sajma je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Suprokrovitelji su Županija Požeško-slavonska i Općina Kaptol.

Glavni sponzori sajma su Kutjevo d.d. i Croatia osiguranje.

Partneri u sajmu su Hrvatska gospodarska komora županije Požeško-slavonske; Obrtnička komora, Udruženje obrtnika; Hrvatski zavod za poljoprivredno savjetodavnu službu županije Požeško-slavonske(HZSPS); gradovi Požega, Lipik, Pakrac, Kutjevo i Pleternica; općine Čaglin, Brestovac, Jakšić, Velika i Kaptol; udruge vinara i vinogradara: Kutjevački vinari i Stjepan Kojdl;

Prvog dana sajma održan je okrugli stol na temu «Mogućnost prerade i uskladištenja voća», a partner okruglog stola bila je tvrtka Euclid iz Vinkovaca.

Drugog dana, u jutarnjim satima, održana je poljoprivredna emisija na Hrvatskom radiju, (izravni prijenos) a gosti su bili poljoprivrednici s područja Općine Kaptol.

Također drugog dana prilikom svečanog zatvaranja sajma održan je kulturno umjetnički program na kom su nastupili:

  1. Tamburaški orkestar OŠ Vilima Korajca – Kaptol

  2. KUD Češka beseda Kaptol - Kaptol

  3. HKD Tkanica - Alilovci

  4. KUD „Hrvoje Vukčić Hrvatinić“ - Kaptol

  5. KUD Ivo Čakalić - Kaptol

  6. KUU Cernik - Cernik

  7. KUD Radinje – Siće

  8. KUD «Tomislav» - Sibinj

  9. Mažoretkinje Osnovne škole Vilima Korajca Kaptol

Sajam je svečano zatvorio načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić.

Prema procjeni organizacijskog odbora Sajma sajam je posjetio oko 10000 posjetitelja, a koji su iznijeli mnoge pohvale na račun organizatora.

Povodom održavanja sajma održano je u Kaptolu i Županijsko ocjenjivanje vina (15. i 16. travnja), a priznanja su podijeljena na Sajmu. Prikupljeno je 113 uzoraka vina a šampionom je proglašena graševina- pomale II – vinogradarstvo i podrumarstvo Krauthaker.

Rezultati s ocjenjivanja vina kao i mnoge fotografije sa Sajma bit će objavljene na ovom portalu