Inje zabijelilo Kaptol

JoomGallery is not installed.

inje 3 20161219 2035346782Ovih dana inje je zabijelilo Kaptol. Temperature su oko -2 do -4 i upravo je uz ovu maglu pogodno vrijeme za pojavu inja. Po definiciji, inje je naslaga ledenih kristala na uspravnim predmetima u prirodi. Inje se stvara kod vrlo hladnog (temperature od -2 do -10°C) i maglovitog vremena,

pri čemu u magli lebde sitni kristali leda (ledena magla) ili pothlađene kapljice magle, a ponekad su dovoljne kapljice magle koje se onda smrzavaju na predmetima čija je površinska temperatura niža od 0°C. Kristali ili kapljice nošeni strujanjem zraka ili slabim vjetrom „lijepe“ se uz uspravne predmete, posebno uz drveće i grmlje.
Štete od inja nisu velike, barem one u biljnom svijetu. U vrijeme njegovog pojavljivanja većina je biljaka u stanju zimskog mirovanja. Kako kod nas nema niti značajnijeg taloženja inja, nema niti šteta od lomljenja drveća. Za većinu nas inje je ukras, posebice na bjelogoričnom drveću. Pogled na drveće pod injem, još ako je sunčano, upravo je spektakularan!
Osim što su prizori prekrasni, znaci inja mogu biti i upozorenje vozačima da je na cesti poledica, stoga iako je cesta naizgled suha, pripazite pri vožnji.

{joomplucat:42 limit=24|columns=3}