Arheologija

Nastavak istraživanja

     Ove su godine nastavljena arheološka istraživanja na lokalitetu Kaptol – Gradci, na dva tumula (Tumul 13 i 14) čija su iskopavanja započela 2008. godine. Voditelj istraživanja je dr. sc. Hrvoje Potrebica, a financijska potpora je ostvarena od strane Ministarstva kulture, Grada Požege i Općine Kaptol.

     U tumulu 14 je istražena kamena grobna konstrukcija, oko koje se polukružno proteže kameno popločenje, koje je nekada imalo i konstrukciju od drvenih stupova. Unutar kamene grobne komore otkrivena su tri drvena sanduka, u kojima su bili spaljeni ostaci pokojnika zajedno sa spaljenom broncom, ulomcima keramike, te karboniziranim žitaricama i plodovima nalik na male jabuke ili oskoruše. Buduća arheobotanička analiza će točno utvrditi vrstu tih plodova. Osim ovih spaljenih priloga nađena su još i dva željezna koplja, jedan željezni nož i crvena posuda na nozi ukrašena crnim slikanjem.

     Na samoj periferiji tumula 13 nađena je grobna jama u ravnom terenu, što je do sada, prva grobna konstrukcija te vrste na ovom lokalitetu. Ukopi u ravnom terenu su stariji od tumula i datiraju u 9. stoljeća prije Krista. Izuzetno su važni jer obilježavaju vrijeme prijelaza starijeg brončanog na rano željezno doba. To razdoblje je, baš zbog relativno malog broja takvih grobova, slabije poznato.

U spomenutoj grobnoj jami u ravnom terenu nađene su tri keramičke plitice, jedan cijeli keramički lonac i ulomci keramike od još dva lonca.

     Nadamo se da će i buduća arheološka istraživanja, kao i dosadašnja, na lokalitetu Kaptol – Gradci rezultirati s novim, zanimljivim i nesvakidašnjim nalazima.

Zamjenik voditelja:

Janja Mavrović

 

 

Fotografija 1 (koplja), fotografija 2 (Keramički lonac u perifernom grobu), fotografija 3 (ulomci crvene keramičke zdjele), fotografija 4 (popločenje i 3 grobna sanduka)