Poplave i u Općini Kaptol

Posljedice velike količine oborina

Kiša koja ovih dana pada u čitavoj Hrvatskoj nije zaobišla niti našu Općinu. Velike količine oborina koje su pale u proteklih nekoliko dana na području Općine Kaptol nisu izazvale toliko veliku štetu kao u drugim Općinama, a koje su na ravničarskim terenima. Štete na poljoprivrednim kulturama su zasigurno značajne (fotografija) no na njih se ne može izravno utjecati. Najkritičnije je bilo u Kaptolu u Vinogradskoj ulici (fotografija). Plitki jarci, cijevi malog profila(fotografija), smeće i velika količina vode koja je krenula niz Papuk rezultirali su izlijevanjem vode iz korita(fotografija). Načelnik općine, zamjenik i komunalni redar obišli su Općinu i kritična mjesta, te prema potrebi pozvali bager i vatrogasce na intervenciju. Vatrogasci su u utorak 02. lipnja intervenirali na desetak mjesta te ispumpavali vodu iz podruma stambenih objekata (fotografija). Budući da kiša nije stala niti u srijedu, nastavili su sa svojim akcijama, tj. svojom osnovnom djelatnošću zaštite i pomaganja. Prilikom izlijevanja vode bager je produbljivao kanale na nekoliko mjesta u Vinogradskoj ulici, Komarovačkoj te na nekoliko mjesta uz poljoprivredne površine i lokalne ceste, a sve kako bi se ublažile posljedice djelovanja oborinskih voda.

Budući da Općina nije u mogućnosti redovito održavati sve javne površine (kanale uz lokalne prometnice i poljske putove), a vlasnici zemalja koje graniče s istima također ne brinu o tome, možemo reći da smo svi odgovorni za situaciju koja je nastala. Zatrpani kanali uz cestu rezultirali su teškim oštećenjem poljskih putova (fotografija), a što će se najbolje vidjeti kad ova kiša stane i kad prvi traktori krenu u polja. Sanacija istih je predviđena od strane Općine , ali što ako se ovakva nepogoda ponovi, te se putovi ponovno unište? Smatram da proizašla situacija svima treba biti upozorenje, ali i poticaj da svatko na ispred svoje njive uredi javnu površinu te na taj način pomogne Općini, ali također i spriječi nastanak velike štete (fotografija).

Odgovornim ponašanje i pravovremenim djelovanjem uredimo svoju Općinu te potičimo druge vlastitim primjerom jer uređenost prostora ogledalo je ljudi koji u njemu žive.