Učenici OŠ Vilima Korajca sudjelovali su u međunarodnom eTwinning projektu

Učenici OŠ Vilima Korajca sudjelovali su u međunarodnom eTwinning projektu

Od siječnja do kraja travnja 2022. godine učenici 6.a razreda dodatne nastave iz engleskog jezika sudjelovali su u međunarodnom eTwinning projektu pod nazivom English Language Passport. U projektu su sudjelovala 33 učitelja sa svojim učenicima iz raznih europskih zemalja. Neki od ciljeva ovog projekta bili su usavršavanje jezika te razvijanje digitalnih, jezičnih i socijalnih vještina. Također kroz razne aktivnosti tijekom svih navedenih mjeseci, učenici su podizali svijest o važnosti engleskog jezika kao međunarodnog komunikacijskog sredstva. U mjesecu siječnju krenulo je upoznavanje; učitelji i učenici izradili su razne digitalne materijale kojima su predstavili sebe, svoju školu, mjesto i državu.
U veljači su uslijedile aktivnosti vezane za Dan sigurnijeg interneta i Valentinovo. Učenici naše škole su uz pomoć učiteljice izradili digitalnu igru te pisali svoj recept za prijateljstvo.
U ožujku, teme su bile Međunarodni dan žena i Uskrs. Povodom Dana žena, učenici su izrađivali mini plakate o značajnim ženama iz Hrvatske (Vesna Parun i Dora Pejačević) te kratki video o francuskoj modnoj ikoni Coco Chanel. Jedna od zanimljivih aktivnosti bila je izrada parfema od svima dostupnih sastojaka. Učenici su izradili svoje parfeme te im nadjenuli razna imena. Iako je Uskrs tek u travnju, aktivnost je bila izraditi pozivnicu za igru „Lov na Uskršnja jaja“.
U travnju se projekt bližio kraju te je zadnja tema bila vezana uz Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina koji se obilježava 18. 4. Učenici su odabrali po dva važna spomenika kulture iz Hrvatske i jedan iz svijeta koji bi istraživali te o njima pripremili digitalne materijale. S obzirom da se u našem mjestu nalazi kaptolački Stari Grad, odabir je pao baš na njega te na obližnju utvrdu Ružica grad. Kako bismo što bolje predstavili ponos svoga mjesta, pozvali smo našu učiteljicu Kristinu Rupert, magistru povijesti, trenutno zaposlenu u Turističkoj zajednici Zlatni Papuk da nam pobliže predstavi upravo tu važnu građevinu. Ona nas je provela po samoj utvrdi te sa zadovoljstvom odgovarala na naša pitanja. Obilazak smo snimili kao intervju te oblikovali u video zapis. Ovim putem, zahvaljujemo se Kristini Rupert te Općini Kaptol na ustupljenim ključevima Starog Grada i učestaloj podršci i suradnji.
Ružica grad je također spomenik kulture koji datira iz srednjeg vijeka a nalazi se u blizini grada Orahovice. U projektu je ta utvrda predstavljena jednom od legendi o kneginji Ružici koju su učenici opisali u e-knjizi.
Nakon naše Hrvatske odletjeli smo do Australije te istraživali Uluru (Ayers Rock) - kameno brdo, navodno najveći kameni monolit u svijetu. Nalazi se na području istoimenog nacionalnog parka te je pod zaštitom Unesco-a od 1986. godine. Da bi predstavili što smo naučili, izrađen je digitalni mini poster.
Sve navedene aktivnosti, digitalni materijali i slično objavljeni su na Twinspace-u projekta, a pojedine su aktivnosti predstavljene u prostorima škole i na mrežnoj stanici škole.
Po završetku ovog projekta, učiteljica Ivana Banje posebno se zahvaljuje svojim učenicima: Dolores Blahut, Magdaleni Perić, Patriku Jakoviću, Ivanu Prkačinu, Kolinu Tafri, Josipi Šljivički, Daliji Bohović i Marti Tomić što su marljivo radili na svakoj zadanoj aktivnosti te vjeruje da će rad i trud učenika biti prepoznat prilikom prijave za Nacionalnu oznaku kvalitete.
Projekt je detaljno opisan na web stranici projekta: Projekt: English Language Passport, također, za ovaj projekt izrađen je i video zapis koji možete pogledati putem poveznice ispod teksta. 
(Tekst priredila: Ivana Banje, voditeljica projekta, učiteljica engleskog jezika u OŠ Vilima Korajca )

Video prezentacija tvrđave stari grad u Kaptolu: 

 

 

 

 

 

Primary school Vilim KorajacKaptolCroatia