Nove tehnologije

Hrvatsko - austrijski gospodarski susret

Bioplin- električna i toplinska energija iz obnovljivih izvora

Dana 28. i 29. siječnja 2010. godine, predstavnici Požeško - slavonske županije (načelnici, zamjenici i ostali dužnosnici iz svih općina) na čelu s dožupanom za gospodrastvo g. Željkom Jakopovićem posjetili su tvrtku Edtmayer d.o.o. u Austriji, koja se bavi automatizacijom i sistematizacijom pogona proizvodnje, a izmeđuostalog i pogona za proizvodnju bioplina iz ekološki prihvatljivih izvora.

U sklopu seminara posjećen je "eko - park" koji se električnom i toplinskom energijom snabdjeva iz "smeća" i fekalne vode.

Kako to rade Austrijanci? Austrija je u potpunosti iskoristila pretpristupne fondove Europske unije, te dobivena sredstva ulagala u centre za prozvodnju bioplina. Bioplin je ekološki prihvaljiv jer se dobiva iz otpada domaćinstava i čitavog gospodartstva te se njegovom preradom dolazi do bioplina koji pokreće motor za proizvodnju električne energije. Budući da je bioplin mnogo manji zagađivač atmosfere, Austrija je smanjila zagađenost ali i riješila se otpada.  Masa koja ostaje nakon prerade, koristi se u poljopirvredi kao prirodno gnojivo.

Budući da je Austrija vodeća zemlja u Europi po korištenju bioplina, ovakva iskustva zasigurno će pomoći našim gospodarstvenicima pri projektiranju i i gradnji ovakvih centara.

 Priprema fekalne vode za daljnju preradu, tj. za proizvodnju bioplina.

Uređaj koji iz bio - otpada  izdrvaja plin te ga čini besplatnim pogonskim gorivom.