Županijsko natjecanje orača

Dalmatinci kažu: ''ploviti se mora; a slavonci- orati se mora.'',

riječi su župana Požeško slavonske županije gosp. Alojza Tomaševića, na 10. jubilarnom županijskom natjecanju orača u Pleternici (Požeško- slavonska županija), uz želju da naša zemlja osigura budućnost mladim ljudima, i izvoz poljoprivrednih proizvoda u Europu. Požeško slavonska županija je pokrovitelj županijskih natjecanja orača od samih početaka- već 10. godina, uz sponzorstvo općina: Kaptol, Velika, Jakšić, Brestovac i Lipik, te grada Požege.

U Pleternici je 03. kolovoza, 2013. održano 10. Natjecanje orača Požeško- slavonske županije. Natjecanje se održalo na parcelama Kutjeva d.d., po drugi puta u gradu Pleternici gradu- domaćinu, u organizaciji Poljoprivredno savjetodavne službe i županijske udruge za organizaciju natjecanja orača Požeško- slavonske županije. Gradonačelnica grada Pleternice gđa. Antonija Jozić zaželjela je ''dobro oranje'' svim natjecateljima i uspjeh najboljima na državnom natjecanju koje će se održati 31. Kolovoza 2013. u Sredancima kod Slavonskog Broda. Podsjetimo se da je Branko Pilaš, upravo s područja grada Pleternice predstavljao Hrvatsku u Irskoj na svjetskom natjecanju orača 2006. godine. Konjogojska udruga: ''Vallis Aurea'' prikazala je kako se nekad zemlja obrađivala konjima, te su i sada mada u neprimjerenim uvjetima (suho i tvdo tlo, na visokim temperaturama) sa puno entuzijazma pokazali vještine oranja i ljepote konjskih zaprega.

Sudačka ekipa u sastavu: Siniša Hrgović, Željko Ferenc i Branko Pilaš imali su vrlo težak zadatak- odlučiti tko će biti pobjednik od devet natjecatelja u kategoriji ravnjaka i četiri natjecatelja u kategoriji premetnjaka, te su odlučili slijedeće:

Ravnjaci:

  1. Miroslav Bartolović,
  2. Pero Pilaš,
  3. Nenad Gaić.

Premetnjaci:

  1. Mijo Samaržija,
  2. Nikica Marić,
  3. Luka Japarić.

Nagrade najboljim oračima osigurali su tvrtke- sponzori: BASF Croatia; KWS sjeme d.o.o., Pioneer sjeme d.o.o.; Kutjevo d.d., Tofrado d.o.o. Medijski pokrovitelj natjecanja Agro glas dodijelio je godišnju pretplatu najmlađem, kao i najboljim oračima na 10. jubilarnom natjecanju u Pleternici.

Ivica Prpić dipl.ing.agr.

Rukovoditelj Odsjeka mehanizacije