DVD Kaptol proslavio 120 godina svoga postojanja

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kaptol nizom aktivnosti obilježilo je 120. obljetnicu djelovanja. Za ovu prigodu obnovljeno je pročelje Vatrogasnog doma, rekonstruirano je spremište na kojeg su postavljena nova moderna garažna vrata, uređen sanitarni čvor te postavljen obnovljeni kip sv. Florijana koji je na početku proslave i blagoslovljen. Mile Pavičić, načelnik općine Kaptol koja je financirala radove na obnovi doma u iznosu od 70.000 kuna predao je ključeve doma zapovjedniku Josipu Svobodi.

Dan uoči proslave (4.10.2013.), članovi DVD-a Kaptol položili su vijenac i zapalili svijeće kod središnjeg križa na mjesnom groblju te se nakon toga uputili na svetu misu u crkvu sv. Petra i Pavla u Kaptolu.

Visoku obljetnicu društvu je čestitao i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, Željko Petrović, predsjednik VZ Požeško-slavonske županije i Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.

Ovom prigodom uručena su i priznanja najzaslužnijima. Zlatnu medalju za dugogodišnji rad dobio je Vlado Mautner, Zdravko Sadilek, Zdravko Šmitpeter i Ladislav Faltinek, srebrnu medalju Antun Kotrla i Branko Sadilek dok su vatrogasne spomenice dobila dvojica veterana Mato Poljanac i Zdravko Peroutka.

 

Pokaznu vježbu izveli su članovi DVD-a Velika i članovi DVD-a Kaptol. Tom je prilikom bila prikazana simulacija „Požar na stambenom objektu pri čemu je jedna osoba bila zarobljena dok je u blizini spremnik sa gorivom. Kako su naši vatrogasci prije otišli na drugu intervenciju na taj požar dolaze članovi DVD-a Velika te im se poslije priključuju i članovi DVD-a Kaptol. Dok članovi DVD-a Velika izvlače unesrećenog, članovi DVD-a Kaptol, stvarajući tzv. vodenu zavjesu, štite spremnik goriva u blizini od temperature.“

Djeca iz Osnovne škole Vilima korajca su za tu prigodu napravili izložbu svojih radova na temu vatrogasci.

Članovi KUD-a Ivo Čakalić izveli su dio svog performansa, a nakon njih goste su zabavljali i uveseljavali glazbenici Češke besede Kaptol "Bohemija".

Vezani članci:

http://m.vecernji.hr/regije/kaptolacki-vatrogasci-proslavili-120-obljetnicu-djelovanja-clanak-624356

http://www.034portal.hr/clanak.php?id=10478

http://pozeska-kronika.hr/index.php?option=com_k2&view=item&id=2724:novo-ruho-vatrogasnog-doma&Itemid=146

http://www.zsppa-kaptol.hr/index.php/11-vijesti/107-vatrogasci-120-obljetnicu-rada-obiljezili-i-misnim-slavljem