KOORDINACIJA UDRUGA

Koordinacija vinogradarskih, vinarskih i voćarskih udruga

Dana 22. veljače 2010. godine u prostorijama vinskog podruma Udruge v.v.v. u Kaptolu, sastali su se predstavnici udruga. Udrugu  "Stjepan Koydl" Požege  predstavljali su: Krunoslav Bartolović, Ivo Ajanović i Ivo Pavić. Udrugu "Kutjevački vinari" iz Kutjeva predstavljao je Vlado Krauthaker. Udrugu "Zdenko Turković" iz Kutjeva  predstavljali su Pero Živković i Zdravko Šag. Udrugu "Miroslav Kraljević" iz Velike predstavljali su Božo Bokšić i Šimun Čorak. Udrugu v.v.v. Općine Kaptol predstavljali su Ferdinand Novak, Mile Pavičić, Damir Matešić i Josip Soudek.

Tema sastanka bila je: vingradarstvo i vinarstvo danas i sutra

Nakon uvodnih riječi u ime domaćina, dnevni red predstavio je Ferdinand Novak. Šimun Čorak prvi se javio za raspravu te u nekoliko rečenica predstvio stanje u vinogradarstvu, te potreškoće koje su pritisle male vinogradare i voćare. Iznio je niz pokazatelja koji omalovažavaju rad vinogradara, troškove koji opterećuju proizvodnju te naglasio kako u ovom trenutku nema perpekstive za rad u vinogradarstvu, kao niti u daljnjem razvoju. Predlaže udruživanje svih Udruga kako bi se osnažio pristup ka Županiji, Ministarstvu, tj. svima onima koji su zaduženi za razvoj vinogradarstva. Također navodi kako su podrumi puni vina te ukoliko se ne pronađe riješenje za plasman vina na tržište u jesen će se pojaviti veliki viškovi grožđa. Budući da grođže nije moguće skladištiti, njegov otkup i cijenu treba urediti daleko prije početka berbe.

Gosp. Vlado Krauthaker govorio je o stanju u okruženju, u susjednim nam zemljama, članicama EU-a. Iznio je nekoliko rješenja zemalja članica EU-a koje također imaju problema s viškovima vina i grožđa. Zemlje članice kroz fiskalnu politiku i razne olakšice pomažu vinarima i vinogradarima kako bi se riješili postojećih zaliha. Također države pomažu u marketingu domaćih vina te ih potiču na izvoz. Naglašava kako je cijena grožđa u pada kao i pad potrošnje vina. Kao rješenje u ovoj situaciji gosp. V. Krauthaker predlaže smanjenje uroda vinograda na ekonomsku isplativost te povećanje kvalitete. Također naglašava potrebu osnivanja marketinške agencije za potporu vinima namjenjenih izvozu.

Gosp. Ivo Ajanović smatra kako su nam potrebni "lobisti", bilo da su političari, poduzetnici ili bilo koje druge osobe koje žele i mogu predstavljati i promovirati ovo vinorodno područje. Možda nepopularno smanjenje cijene vina vidi kao jedno od riješenja za  rješavanja velike količine vina iz podruma.

Gosp. Božo Bokšić iz profesionalnih iskustava, proizvodnje loznih cijepova, požalio se na novonastalo stanje u razvoju novih nasada. Navodi kao su izostankom državne potpore izostale potrebe za loznim cijepovima. Budući da su samo neke lokalne samouprave (a jedna od njih je i Općina Kaptol) zadržale potpore za podizanje trajnih nasada očekuje daljenje smanjenje podizanja novih vinograda jer će po novom Zakonu takve potpore Oćinama biti zabranjene.

Gosp. Ferdinand Novak smatra kako je u projektu "vinskih cesta" napravljeno minimalno ili ništa. Zagovornik je razvoja ovog kraja kroz turizam i turiste koje sami moramo privuči. Također smatra kako je Kutjevo i Zlatna dolina "brand" ovoga kraja koji se ne koriste. Sinkorinizirano djelovanje i organizacija: lokalna vlast, županijska vlast, gospodarska komora, turističke agencije i zajednice nisu dovoljno uvedene u ovu problematiku, pa tako i ne mogu riješiti postojeće probleme. Predlaže oraniziranje sastanka vinogradara i otkupljivača grožđa, jer mali vinogradari nemaju jasnu sliku kuda i kamo ide ova godina. Budući da cijena i količina otkupa nije zajamčena a vinogradarska godina (rezidbom) je započela, predlaže hitan sastanak sa vinarijama.

Tajnik udruge i općinski načelnik gosp. Mile Pavičić sličnog je mišljenja kao i većina prisutnih na ovom sastnku. Napominje kako Općina Kaptol još uvijek sudjeluje u poticanju podizanja trajnih nasada no Zakonom, to će Općini biti zabranjeno. Zabrinjavajuće stanje u vinogradarstvu i voćarstvu,  rezultiralo je  velikim padom   podizanja trajnih nasada. Borba i želja kako bi se pomoglo ovdašnjoj poljoprivredi, biti će mokotrpan rad i zalaganje svih kojima je stalo do "Zlatne doline". Rješenje predlaže kroz privlačenje turista te unaprijed definiranom cijenom i količinom otkupa grožđa.

Gosp. Pero Živković, Zdravko Šag i Krunoslav Bartolović svjesni su situacije na tržištu. Napminju kao se svaki vinar za svog kupca na tržištu mora izboriti sam, te da mu u ovom trenutku nitko ne pomaže. Mišljenja su kako bi se država kroz izvoznu ofenzivu, dodatnim poticajima  i ciljanim marketingom mogla riješiti dijela zaliha vina te na taj način omogućiti veći otkup, a samim time i bolje cijene.

Nakon završene rasprave po ovoj točci, Ferdinand Novak otvorio je drugu temu "Županijsko ocjenjivanje vina" koje se održava svake godine u vrijeme trajanja Sajma "Vino-kap" u Kaptolu. Kratkom diskusijom prisutnih zaključeno je kako se ovo natjecanje treba zadržati, budući da je to uz "Graševinijadu" jedino Županijsko ocjenjivanje vina. Budući da se za ocjenjivanje vina  lani prikupilo oko 200 ozoraka, svi prisutni na sastanku složili su se kako je potrebno održati novi sastanak na kojem će se detaljno analizirati prošlogodišnje oscjenjivanje, organizacija ali i poboljšanja koja su moguća. Datum održavanja kao i detalji vezani za Županijsko ocjenjivanje vina biti će određeni na slijedćem sastanku koji je zakazan za mjesec ožujak.

Zaključak koordinacije: Turbolentno vrijeme u kojem živimo i radimo donosi nam uprao takve promjene. Cilj je ubrzati kolanje informacija te rješavati složenu problematiku gospodarstva ovoga kraja na korist čitave zajednice.

Nekoliko fotografija s ovog sastanka:  slika 1, slika 2, slika 3.