Češka beseda

Godišnja izvještajna skupština Češke besede Kaptol za 2009. godinu

Dom češke besede u nedjelju 28. veljače 2010. god bio je popunjen do poslljednjeg mjesta. Razlog okupljanju i druženju bila je godišnja Izvještajna skupština. Predsjednik Besed, g.  Zdenko Tauš pozdravio je sve prisutne te zahvlaio na odazivu.

Prisutni: Skupštini su nazočili svi predstavnici kulturnih društava s područja Općine Kaptol, predstavnici Vatrogasnog centra Kaptol, lovaca te predstavnici Općine Kaptol. Sjednici su također nazočili mnogi predstavnici Čeških beseda iz Županije ali i šire.

Izvješće tajnika, g. Mirka Vazlera bilo je vrlo jasno i sveobuhvatan. g. Vatzler naveo je kako je Beseda u prošloj godini imala tri skupine: glazbenu, pjevnu te folklornu. Upravo oni, glazbom, plesom i pjesmom najviše pridonose promicanju i čuvanju kulturne baštine Čeha na ovom prostoru. Prema iznesenom planu za 2010. godinu, osim uređenja interijera i exterijera zgrade, Beseda planira nastaviti poučavati folklor, održati "Naše Jaro" te stvoriti uvjete kako bi se u skolopu Doma uredio postav malog muzeja o Česima iz Kaptola, te knjižnica. Budući da o Česima u Kaptolu nema gotovo ništa zapisano, Češka beseda planira prikupljati materijal te stvoriti preduvjete za pisanje monografije o kaptolačkim česima.

Kako bi se barem dio ovoga ostvarilo, potrebna je financijska potpora. Općina Kaptol kao glavni sponzor ove neprofitne organizacije potpomaže rad Besede i jedan je od glavnih financijskih sponzora. Budući da je i ove godine, plan za 2010.g.  realan i optimističan, Općina Kaptol predvidjela je značajna sredstva kako bi se isti ostvario.

Fotografije sa Izvještajne skupštine: slika 1, slika 2, slika 3, slika 4, slika 5, slika 6, slika 7, slika 8, slika 9, slika 10, slika 11.