Posjet Zagorju

Udruga "v.v.v." Općine Kaptol u Zagorju

Radna i kreativna udruga «v.v.v.» Općina Kaptol za svoje članove, tokom godine, a između velikih poslova, organizira izlete i mnoge zabavne aktivnosti. Ove godine prvi organizirani izlet bio je u Zagorje. Kako bi se razuvjerili da Zagorje više ne proizvodi «kiseliš» posjetili su tamošnje podrume i seoska imanja tamošnjih privrednika.

Udruga obično tematski posloži izlete na: vinarstvo, vinogradarstvo, podrumarstvo, seoski turizam i sl.

65 članova ove Udruge krenulo je 06. ožujka put Zagorja. Cilj izleta, osim odmora i druženja, bio je kušati zagorska vina i «skužiti» kako se od vlastita vina kroz turizam može živjeti.

Posjetili su OG Vitez i  kušali pet vrsta vina, te se zaputili prema OG Crnko, koji je bio domaćin ovog izleta. Ovdje se malo predahnulo, te uz još pet kušanih vrsta vina, «dobrano raspričalo». Oba vinara predstavili su se kroz nekoliko rečenica, ali dovoljno kako bi nam dugo ostali u sjećanju. 

OG Vitez i OG Crnko nazale se u Općini Jalžabet. Prelijepom vinskom cestom koja prolazi obroncima «zagorskih brega», domaćin je proveo članove udruge, te pojasnio značaj i ulogu vinske ceste. Mnogi putokazi: proizvođač meda, vinski podrum, suho voće, zagorska klijet uz «muzikaše» samo su neki od sadržaja ove vinske ceste. Nakon obilaska vinske ceste, domaćin je članove udruge poveo u vlastiti podrum gdje im je posluženo vlastito vino, domaći specijaliteti Zagorja, a sve uz nezabavne zagorske «muzikaše». Da ne bi ispalo da se samo jelo i pilo, možemo reći «dobro», jer stvarno je dobro, to zagorsko vino, Udruga je posjetila eko-etno selo Kumrovec, rodnu kuću pokojnog predsjednika Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću, spomen školu,  te dvorac Trakošćan.  Selo Kumrovec, preuredilo je pedesetak starih seoskih kuća, te  na živim primjerima predstavilo povijest, život i običaje svoga kraja. Posjet dvorcu i  panoramski  pogled na Varaždin stvar je koju, kako kažu, «da bi shvatili morate vidjeti». Zadovoljni i sretni, uz pjesmu i vino, svi članovi udruge vratili su se u Kaptol u kasnim večernjim satima.  Ovu kratku razglednicu, ili po zagorski «putešestviju», prenio nam je predsjednik Udruge Ferdinand Novak